Коментарі для запису: Євангелія від Іуди (передмова українського перекладача) http://www.lab.org.ua/article/839/ Just another WordPress weblog Mon, 19 Jun 2006 13:07:51 +0000 http://wordpress.org/?v=2.0.1 від: Лозинський О. Керівник г.о. "львівський аналітичний дім" http://www.lab.org.ua/article/839/#comment-17 Fri, 12 May 2006 16:12:47 +0000 http://www.lab.org.ua/article/839/#comment-17 Велика вдячність перекладачам Ігорю та Ірині Карівець. Багато говорили про "Євангелію від Іуди", зявилися на ТБ науково-популярні фільми, однак особисте знайомство з текстом для укранського читача - заслуга Ігоря та Ірини. Думається, що достовірність цього тексту ніхто не наважиться відстоювати власним іменем. Навіть якщо його написано в першому столітті н.е., все ж таки немає жодних доказів, що в уста на цей раз ІУДИ Іскаріота не вкладено "ідеологему" якоїсь секти, їхнє уявлення про те, ким міг бути Христос. На цю "ідеологічність" вказує друга частина тексту, де багато говориться про "Космогонію", "Адама", "Хаос" і т.п. На мою думку, релігійні доктрини в історичній перспективі змушені були коливатися між "Космогонією" і "Етикою". Екстравертивні, зовнішні,"Космогонічні" спекуляції ставали зручним ідеологічним засобом знецінення людської гідності, слугуванню соціальних деспотій над окремою людиною, над її внутрішнім, етичним, інтровертованим світопорядком. Фарисейські спекуляції традиційного іудаїзму були і досі залишаються деспотичними щодо Людини. Вчення Христа стало викликом для таких спекулятивних фантасмагорій і було звернене на відновлення "внутрішніх" акцентів - етичних домінант, котрі були знецінені як в догматично-релігійними, так і політичними тогочасними реаліями. Велика вдячність перекладачам Ігорю та Ірині Карівець. Багато говорили про “Євангелію від Іуди”, зявилися на ТБ науково-популярні фільми, однак особисте знайомство з текстом для укранського читача - заслуга Ігоря та Ірини.
Думається, що достовірність цього тексту ніхто не наважиться відстоювати власним іменем. Навіть якщо його написано в першому столітті н.е., все ж таки немає жодних доказів, що в уста на цей раз ІУДИ Іскаріота не вкладено “ідеологему” якоїсь секти, їхнє уявлення про те, ким міг бути Христос. На цю “ідеологічність” вказує друга частина тексту, де багато говориться про “Космогонію”, “Адама”, “Хаос” і т.п.
На мою думку, релігійні доктрини в історичній перспективі змушені були коливатися між “Космогонією” і “Етикою”. Екстравертивні, зовнішні,”Космогонічні” спекуляції ставали зручним ідеологічним засобом знецінення людської гідності, слугуванню соціальних деспотій над окремою людиною, над її внутрішнім, етичним, інтровертованим світопорядком. Фарисейські спекуляції традиційного іудаїзму були і досі залишаються деспотичними щодо Людини. Вчення Христа стало викликом для таких спекулятивних фантасмагорій і було звернене на відновлення “внутрішніх” акцентів - етичних домінант, котрі були знецінені як в догматично-релігійними, так і політичними тогочасними реаліями.

]]>