Bricolage NL  
 

Подорож Ієро (ідеологічні казки для дітей)

Red Patriot

Це перший із низки томів серії “Світи Ієро”. Всього їх сім. Під наший ніж потрапило два (“Подорож Ієро” та “Ієро пам’ятають” – написані властиво автором) – котрі ми препаруватимо, обережно, як першу, котру ще шкода – жабку. Ріжем обгортку і гортаєм перші сторінки - типова «петрівська» фантастика, якщо Вам п’ятнадцять і мрії про інше життя зафарбовані, як видається лише Вам, високим ступенем вірогідності.

Герой книжки – уособлений воїнський архетип, бездоганний у думках і під час бою. Ієро – метис франко-індіанського походження, змішаного християнського обряду, член касти (в оригіналі “системи рангів”) “воїнів” (а-ля класичні “кшатрії”), традиційної для американського континенту за якихось п’ять тисяч років. США вже немає, як немає Канади, Європи, Росії, доля котрих розвіялася у присмерках атомної війни.

Немає технократичних виразок, екологічних опіків, расових жалів, “суспільних консенсусів” (як і самого суспільства – його замінила мережа самоуправних, дещо теократичних і автономних спільнот-протодержав), в окремих анклавах відсутня, принаймні, примусова експлуатація.
 
Є рідкісна і коштовна вогнепальна зброя (допотопні мушкети), крім них згадуються безмоторні дельтаплани, квазі-радіо і паровий двигун; зарослі лісами залишки старих міст, залиті водою і заселені новими, мутованими в крупніший бік видами тварин; спільноти сегреговані за етно-релігійним принципом, серед них метиси-християни, чорношкірі мусульмани і юдеї, індіанці тощо; на зміну затиснутій у холестиринові лещата цивілізації прийшов прогнозований Фаєм “золотий вік”: тотальна сегрегація (“чиста расова диференціація”); буйство природи (“нова екологічна ніша”); поновлено ініціації (воїнські тощо - чи не єдина ознака воскреслої Традиції), чітко визначена, я би сказав, платоно-арійська соціальна структура (воїни-солдати, селяни-ремісники, жерці-священники); врахувавші старі антропоцентричні помилки і переживші Кінець Світу старі семітські релігії (модифікований іслам, екуменічне християнство та реформістський іудаїзм); неоязичницькі, радше пантеїстичні екологічні здвиги, у вигляді окремих, біоцентричних груп “нових науковців”; окремі, проімперськи налаштовані теж “нові” адепти, “нового світового ладу”, у автора – послідовники Нечистого і головне – більшість органіки користує з відкритих радіацією ментальних структур – ніяких посередників у вигляді сучасної техніки, тільки “Космос і ти”, прямий зв’язок з богами, якщо хочете.

Стерлінг Ланьє, автор “Подорожей Ієро”, змалював прогнозований більшістю футурологів, світ, в якому все стане на свої місця: екологія, соціальні, релігійні, расово-етнічні та низка інших моментів займуть виділені Природою місця, кожен свій шест, нору і землянку.
 
Селяни і ремісники окремо (але поруч і у постійній взаємодії) від воїнів, а ті від священників; метиси самі, індіанці, “чорно” і “синьо”-шкірі теж. Про білих не йдеться, що говорить про вірогідність прогнозованої зараз “смерті раси”. Їхню роль грають “блідошкірі” і голені під скінів адепти Нечистого – у книзі сатанисти місцевого розливу. Відкинувши притаманні їм мізантропічні нахили ми отримуємо типову “white suprematist”-позицію, з характерними у таких випадках оповідками про “північних варварів” (натяк на “ліберальних янкі”) і тому подібною дійсно расистською маячнею. Білошкіре також плем’я амазонок-дріад, полонивші темношкіру Лучар “білі дикуни” і матроси-гренландці на кораблі Гімпа.
 
Ритуал, з котрого користували прагнучі пустити кров негритянській принцесі згадані всує “білі дикуни” нагадує забуті історією вогні Ку-Клукс-Клану, а збавлення “антифашистом” Ієро – на героїчні сторінки антигітлерівських чинів. Щоправда, в дусі “Червоної капели” і Дункана Маклауда.

 Крім них згадуються прибувші із західної частини Європейського континенту і знищені Нечистими “жовтолиці та вузькоокі” мандрівники, тут азіати, що цілком очевидно. Цікава географія переселенців – захід Європи? Остаточно китайський за 5-ь тис. років?
 
Християни практикують універсальний, слід думати частково екуменічний католицько-протестантський обряд, мусульмани свій, а юдеї (тут – “давиди”) – свій.
 
І все це на тлі проімперських інтриг і в оточенні небаченої навіть динозаврами Нової Природи, суть шанса на циклічне відродження людської культури, біоцентричної, антицівілізаційної і вартої описаного у книзі націонал-анархічного людства.

Ось короткий соціологічний зміст, першого і, частково другого тома. Що буде у наступних, написаних, подейкують, росіянином, п’яти фанфіках, я не знаю. Ієро шукає комп’ютери, за допомогою котрих антиімперський (а мо’ – антиглобалістичний? – з перспективи цієї критики не видно) фронт сподівається перемогти “новітніх імперіалістів” із числа адептів Нечистого. Кажуть, Ієро потрапить до Африки (?), а по тому до Близького Сходу і Євразії (читай-Росії), де продовжить запалений у наших душах бій – за право жити без ярма.

На цьому все, в сенсі вступу. Наступний розділ, перекладені і двічі проговорені коментарі щодо першого і другого томів. Для ліпшого ковтання більшість понять розбита і прожована за тематичними розділами, відтак почнемо:

“Політична, сакральна та інша географія”

Аббатства – теократична структура Кандіанської Конфедерації, до котрої входять Республіка Метс (“метисів”) на заході і Союз Атві на сході. Кожне Аббатство виконує військово-політичні, наукові та релігійні функції; Рада Аббатств наділена владою, аналогічною прерогативам Палати Лордів в Англії вісімнадцятого століття. Очолюється Першим Гонфальн’єром.
наший коментар: все-таки представницька демократія, з елементами теократизму і прототипом конституційної монархії. З іншого боку це, цілком очевидно, не найгірша, як на ті часи, форма протодержавної організації. “Метафізична”, із характерною у таких випадках гіпертрофованою жрецькою функцією (О.Конт);

Міста-держави – Д’алві, Чізпек, Келін інші. Розташовані на узбережжі Лантичного океану, на місці сучасних Бостона, Нью-Йорка, Філадельфії, Вашингтона; населені представниками чорношкірої раси. Називаються Південними або Чорними Королівствами, оскільки в цих країнах превалює монархічна форма правління.
наший коментар: таким чином мрія Фаррахана справдилася через 5-ь тисяч років. Але ж расово сепарована держава це “хвашизм”! (недолугий жарт, соррі). Вони вижили там, де складали позасумнівну більшість. Тому “Нація Іслама” сьогодні – це афро-американські держави на території Нової Англії, в Алабамі, Флориді і Каліфорнії – завтра;

д’Алві – найбільш розвинута держава на східному узбережжі Лантичного океану. Королівство зорганізовано за принципом просвітницької деспотії, проте рядові члени громади – селяни та ремісники користують з обмеженої кількості прав. В королівстві існує нижчий відтинок Універсальної церкви.
наший коментар: генетична пам’ять сильніша, ніж здається прихильникам соціальної кореляції поведінкових кодів: сучасним соціал-шовіністам, антифа і псевдомарксистам. Цим пояснюється властиво афро-американський суспільний устрій – згадайте вождів племен, того ж Чаку, перші зулуські імперії, практику продажу і обміну власних людей, спадкоємність племенного трону – все, що нагадує про природу мінявших співвітчизників на брязкальця північно- і центральноафриканських царків;

Кола – адміністративні області, позначені певними кольорами, належать Нечистому і його майстрам Темного Братства. Під час своїх подорожей Ієро перетнув всі чотири Кола – Червоне, Голубе, Жовте і Зелене.
наший коментар:
Кола – це новітні муніципальні зони, керовані за лаштунками фактів “масонами навпаки”, роль котрих у різних революційних міфологіях відіграють часто різні соціально-етнічні страти: “жиди” (у переважно білошкірих і частково чорних ультраправих); “білі чоловіки-капіталісти” (класична, настояна на маоїзмі, фемінізмі і лесбійстві негритянська “революційна теорія”; “фашисти” (новий типу “антифа” тоталітарний міт. Крім колаборантів популярний в середовищі латентних расистів з числа “колись пригнічених” етнічних або расових груп: евреї, араби і мусульмани, загалом, афро-американці тощо); крім них “буржуї”, “американці”, “ТНК”, “натурали” (або навпаки – “підараси”), коротше кажучи, у кого шо болить і взагалі, аби нудно не жилося, намалюй на паркані ціль, і кидай з відстані 100 метрів перочинний ножик, авось попадеш. Якщо докинеш. З “революціонерами” (крім справжніх українських – одні померли в 56-му, інші ще не підросли) те саме.

Намкуш – місто і порт в північно-західній акваторії Внутрішнього моря. Стоїть у дельті Дощової ріки, яка, разом з озерами Сліз, Падаючих Листків й іншими, є найкоротшим водним шляхом, котрий пов’язує Республіку Метс з Внутрішнім морем. До захоплення Намкуша метсіанськими військами, він носив статус вільного торгового міста, проте фактично знаходився під контролем Червоного Кола Братства Нечистого.
наший коментар: торгівці не любили державних утворень, надаючи при тому перевагу вільному пересуванню і власним гільдіям-синдикатам, як, до речі, і за часів раннього Середньовіччя, з його цехами, Магдебурзьким правом, сепарацією від набридливих державних інституцій тощо. Нове – це гарно забуте своє. Інший варіант – кусаючий свій хвіст Змій, метафізична спіраль часу і нелінійний характер історії;

Ніана – найбільший на південно-східному узбережжі порт Внутрішнього моря, торговий центр. Фактично у ньому править Нечистий. Рада Купців міста виконує, як правило, його вказівки. В дійсності Ніана – головний центр Жовтого Кола Темного Братства. Ніана знаходиться на місці Толедо.
наший коментар: є думка на рахунок того, що Нечистий – це знову-таки спроектовані “жидо-масонські” або якісь інші світові латентні структури, в обов’язки котрих входить плетіння планетарної змови. І так до кінця історії. У цьому суть прокляття, котрим наділена будь-яка Влада;

Республіка Метс – держава на території центральної і західної Канади, котра входить до Кандіанської Конфедерації. Столицею Метсіанської республіки є місто Саск, чия назва походить від древньої канадської території Саскачеван. В Саскі розташоване Центральне Аббатство, його школи, архіви і наукові лабораторії.
наший коментар: власне кажучи – чому ні? Які шанси у густозаселених (більше 220 млн.чол.) США проти 25 млн. у Канаді? Саскачеван – одна із найменш замешканих канадських територій, через відсутність промисловості практично непридатна для атомних бомбардувань і одночасно захищена від циклонів і цунамі горами та ще нерубаними лісами. Це одне із небагатьох місць, в котрому замість оленів полюють на йеті. Тому шанси на виживання тут зростають, як мінімум, в арифметичній прогресії, як і в Тибеті, Сахарі, Амазонці і Якутії.

Союз Атві – держава на території східної Канади, братня по відношенню до Метсіанської Республіки, свою назву отримала від древнього міста Оттава.
наший коментар: ідеться про англомовний центр сучасної Канади + націлені на поступову сепарацію Британську Колумбію і Ньюфаунленд, що не суттєво з огляду на інші етнотворчі фактори, 5-ь тисяч років по тому, в часи, коли сепарація від здорового глузду позбавлена статистичних вимірів, і є виключно індивідуальною чи колективною характеристикою. Прочитавши “Світ Ієро” Ви усвідомите планетарний характер уривка з Цоєвої пісеньки, тієї що про божевільних.

Чізпек, Келін – невеликі держави на узбережжі Лантичного океану, в одних випадках союзні, в інших – ворожі до Д’алві. Чізпек знаходиться на північ від Д’алві, Келін – на південь.
наший коментар: чит. “Д’Алві”, оскільки різниця між ними подібна до в минулому популярних баскетбольних команд цих міст-протодержав, себто номінальна. І там і там бідні, але рослі хлопаки із колись єдиного Гарлемського гетто.

Внутрішнє море – велике море, утворене в давнину в результаті злиття Великих американських озер; має безліч островів. Багато що не відмічено на картах. Берега засіяні залишками древніх міст. По водам Внутрішнього моря здійснюються інтенсивні торгові перевезення, незважаючи на загрозу з боку піратів. Найбільші порти – Намкуш і Ніана.
наший коментар: шикарна у всіх відношеннях нова екосистема, котру люди, за безсмертним свідченням Платона, обсіли як “жаби ставок”. Зважаючи на відсутність заокеанських морських контактів, Озера грають роль найбільшої торгової розв’яки, що лучить майже відрубні нелінійні (Тойнбі і Данилевський) цивілізації Центральної Канади і східного, зокрема новоанглійського узбережжя Штатів.

Забуті міста – старі, зруйновані Смертю міста.
наший коментар: всі без винятку, тут центри окремих штатів і провінцій, міста-мільйонники, окремим з яких вже сьогодні прогнозують схожу на тотальний п…ц, долю. Тому ж Нью-Йорку, прикладово, як і більшості близьких до Великої, прісної чи солоної, Води.

Пустелі смерті – окремі, заражені в результаті атомних бомбардувань території. В них мало або зусім відсутні вода і рослини. Проте життя існує навіть в цих жахливих місцях, незважаючи на те, що у більшості випадків вона дивна і ворожа, оскільки розвинута в умовах сильної радіації і сурової боротьби за виживання.
наший коментар: сьогодні існують невеликі за розмірами прототипи. Серед них місця випробовування атомної і ядерної бомб у пустелях і на дні океанів.

Канда – територія Канади, зберігша свою назву майже незмінною, хоча в часи Ієро багато хто про неї вже забув. Пам’ять про Канаду збереглася лише в центральних районах Республіки Метс і Атвіанського союзу, на Заході і Сході, відповідно.
наший коментар: відсутність геополітичного положення, незначне (в порівнянні) промислове навантаження, кількість населення і трохи фауни свідчать на користь зрослих на легендах про “атомні гриби”, мешканців. Пам’ять про доСмертні часи зумовлена повільною втратою накопиченої до неї інформації, в генах занедбавших правила статевого відбору і мультирасових спільнот минулого їм, і сучасного нам, суспільств.

Лантичний океан – (солоне море Лантик) – древній Атлантичний океан. Слід відмітити, що лінії його західного узбережжя сильно змінилися. Відсутні документи про існування будь-яких трансатлантичних контактів протягом останніх 3-х тисячоліть.
наший коментар: їх, себто документів не було до Колумба, що, в свою чергу, не свідчить про дійсну відсутність контактів. Що стосується ліній західного узбережжя, так вони прогнозуються у вже недалекому, але напрочуд апокаліптичному майбутньому, починаючи з Нового Орлеана.  

Манун (Мертвий острів) – скелястий острів в північній частині Внутрішнього моря, місце, в якому полонили Ієро. Один з найголовніших центрів Блакитного Кола Темного Братства.
наший коментар: звичайно, мізантропи не повинні населяти квітучий і пропахлий життям, острів. Тільки темні і від того душевно холодні фантастичні архетипи, тут просто характерні.

Озеро сліз – система озер і рік на захід від Намкуша, де відбулася битва між армією Республіки Метс і військами Червоного і Блакитного Кіл.
наший коментар: ними багата сучасна Канада, вони пережили Смерть і становлять не останню в екосистемі краю, ланку. Крім біологічного і торгівельного навантаження вода придатна для того, аби більш чи менш продуктивно вбивати собі подібних, ось чому війна без флоту втрачає у повноцінності.

Тайг – великий хвойний ліс Канди, не схожий, проте, на сучасний; містить також багато листяних порід і навіть деякі пальми і кактуси. Дерева, в середньому стали вищими, аніж зараз, на півдні вони ще більші.
наший коментар: Ланьє не слабий “на губу”. Звичайно, можна тішитись з ілюзій, котрі створюють залишки канадських лісів. В країні, за прикладом Штатів рубають, шо називається, “на смерть”, поспіль, суцільно і тотально, вздовж “флорних резервацій” – так званих “національних парків”: в Орегоні і Каліфорнії, передусім.
Індіанці вирубали секвої, а маорі – зжерли доісторичних моа. Білі знищили індіанців, маорі і кількасот чи навіть тисяч північноамериканських видів, починаючи з міліонових стад бізонів та інших не лише тотемних тварин і закінчуючи існуючим у кількості 5-и екземплярів каліфорнійським кондором.
Ліси розгублено кліпають, вдивляючись у величезну гусінь під назвою “некомпліментарне людство”, у їх випадку суть присмерки смерті.
Продовжуючи ліс відзначимо кілька завершуючих коментар ньюансів:
1. В колисці “білої цивілізації”  - Середземномор’ї ліс вирубали ще за античності;
2. У Європі властиво Тайг (“тайга”) росла на скандинавських просторах, сьогодні лише на території Фінляндії (36% території);
3. 30% відсотків Білорусі – листяний, змішаний або хвойний ліс, в Україні це Полісся і Карпати, тоді як покривавший козацько-махновський Великий Луг унікальний лістостеп втрачено з початками потьомкінської колонізації і закінчено з будівництвом “дніпровських морів”. Контрольний постріл за сучасним українським правлячим класом, котрий без сумнівів препарував залишки заповідних дніпровських плавнів, від Києва і нижче – на приватизовані пляжі, “маленькі міста для великих людей” і повну відсутність героїчно загинувших біоценозів;
4. Якщо “тропічні, дощові” ліси – “легені” матері Землі, то тайга – її нирки, по котрим б’ють, не зважаючи на відомі добуржуазній свідомості правила планетарного гуртожитку;
5. Перетворені на “національні парки” ліси – мертві, з огляду на попередньо витіснені види, значна частина котрих не прижилася на виділених їм клаптиках, суть “гетто” і “резерваціях”. Дерева – ще є, тварини – вже у “червоній книзі”;
6. Малюючи свій Тайг Ланье протестує, мріє, ностальгує і сподівається, як і ми, слідом за ним.

“Расологія майбутнього”

Давиди – народ Давида, нащадки темношкірих юдеїв, мешкають у Південних Королівствах і зберегли свою релігію. Зовні не відрізняються від решти населення.
наший коментар: йдеться по нечисельні, розповсюджені у, здебільшого Карибському регіоні  (зокрема на Флориді і Гаїті) негритянські секти, в основі котрих  лежить реформістський іудаїзм. Класичний у цьому відношенні приклад – Боб Марлі і “12 колін Ізраїлевих” (середнє між класичним іудаїзмом і ефіопськими православними-монофізитами): Христос був чорним, як і більшість першосвященників тощо.

Інніанці – нащадки чистокровних індіанців, мешкають в Канді; досить нечисельні.
наший коментар: гірше ніж у резерваціях точно не стало, оскільки в першу чергу Смерть вплинула на зосереджене у стратегічних точках-містах колоністське населення, що, у підсумку, розширило життєвий простір споконвічних канадських мешканців. Плюс метси, в жилах котрих нуртує червоніша ніж звичайно індіанська купіль-кров.

Метс – найчисельніша в Канді раса. Утворена в результаті злиття індоєвропейської (“білої”) та індіанської рас. Метс – це скорочення від давнього “метис”. Метси вижили в період Смерті в більшій відносно інших рас пропорції, позаяк в давнину селилися невеликими гуртами у віддаленій сільській глушині.
наший коментар: населення Канади 25 млн, Австралії – 14, Штатів – 225. На відміну від тих самих Штатів, Канада не потерпає від аж такої кількості латиносів, азіатів і чорношкірих, що, на мій погляд, унеможливлює швидку підрасову еволюцію і виникнення стійких (типу бушменів) міжрасових форм, оскільки навіть в культурно “індіанізованих” штатах типу Арканзаса, Айдахо або Британській Колумбії червоношкірі становлять непаритетну меншість.

Му’амани – одне із темношкірих племен, мешкає в Д’Алві, займається скотарством. Вони – чудові бігуни; відрізняються войовничістю і постачають королівську армію ліпшими піхотинцями. Сповідують іслам.
наший коментар: вже сьогодні іслам сповідує приблизно четверта частина, прикладово штатівських чорношкірих Екс-маоїсти з “Чорних пантер”, типу Фаррахана і його “Нації Іслама” переконані у тому, що християнство – релігія “білої людини”, відкинути котру має кожен антиколоніальний партизан. Реколонізувавши вотчину “Ку-Клукс-Клану” в районі Алабами, Каліфорнію, Флориду (Південні Штати, загалом), частково Нову Англію колишні раби вийшли на фінішну історичну пряму – вміло користуючи із ними ж розробленої “антифашистської риторики” могильщики “Білої Америки” п’ють кров соціальних програм і тероризують без них респектабельні вулиці.
Кінг-Конг вирвався із клітки.
Осівше чорними як радіоактивний пил хмарами,  негритянське населення дисперсійне, що рівнозначно перемозі в расовій війні, буде агмагеддон чи ні, негри в пеклі не горітимуть, позаяк повернуться додому. Інший варіант - по відношеню до своїх чорти дивовижно ліберальні. 

Синяки – народ із синюватою шкірою, мешкають біля Пустель смерті.
наший коментар: нічого дивного, з огляду на тисячолітнє опромінення. Є підозри на рахунок інших, не описаних автором вад, або навпаки – переваг згаданої Ланьє штучної расової субстанції.

“Зоологія, криптозоологія”

Вербери – (ведмідь-перевертень) – маловідомий різновид лемутів. Це не звичайний ведмідь, а радше грізлі з короткою шерстю і неймовірною силою, розвинутими кінцівками і здатністю до гіпноза.
наший коментар: тут і далі обсяги коментів зводитимуться до знаків оклику, у подиві відкритих ротів і нечленоподільних вигуків типу “захоплення”.

Волохаті ревуни – найбільш небезпечний різновид лемутів. Ревуни – великі примати, котрих Нечистий використовує у якості солдатів. Ненавидять всіх людей, крім своїх темних майстрів. Схожі на величезних бабуїнів.
наший коментар: трохи радіації і загнані до зоопарків, не раз зображені у фільмах жахів мавпи “оживуть”, дійшовши рівня, як мінімум палеантропів, в кількасот разів швидше за людей, хай навіть лабораторним шляхом.

Гліти – один із видів лемутів, що їх вивів Нечистий (можливо, походять від рептилій). Мають луску, дуже сильні м’язи, розум, здатність до гіпнозу; повністю підкоряються свїм Темним майстрам.
наший коментар: відомі з прадавніх часів “люди-крокодили”, язичницькі божества, “глибоководні” слуги Дагона у Ланье зображені у вигляді завжди жахливих напіврептилій-глітів, цікавих своєї антропоморфністю і жахаючих її фрейдистським підтекстом.

Грантер – велика хижа рептилія, нагадує крокодила; мешкає в болотах Д’Алві.
наший коментар: не більші за свого імовірного предка - чудом вижившого американського алігатора, про властиво крокодила можна забути, ніяка радіація не поверне майже зниклий вид.

Грокон – велетенський нащадок сучасної свині, замешкує північні ліси. На них полюють, в той же час вони небезпечні для мисливця, оскільки досягають розмірів великого бика і мають зачатки розуму.
наший коментар: вірогідніше, особливо враховуючи здатність свиней до селекції і легкість генетичного матеріалу.

Довгорил – хижий осетр-мутант розміром з крокодила; водиться в річках і озерах Канди, і на Євразійському материку.
наший коментар: за умови, що осетрові доживуть до часу, коли натиск на “червону кнопу” звільнить їх від ворога номер 1, з його сітями, гарпунами, елетровудками, тротилом і 50-ти грамовими банками ікри за 300 грв.

Змієголови – гігантські рептилії, невеликі стада яких живуть в глибині південних лісів. Схожі на доісторичних двоногих динозаврів, насправді ж своїм походженням завдячують невеликим рептиліям, котрі існували до Смерті.
наший коментар: ми і не помітимо , позаяк невеликий розмір і супутний йому метаболізм надаються до швидкого перебігу еволюційних змін.

Золотиста качка – качка, розмірами з лебедя, із золотистим пір’ям і червоним дзьобом.; водиться в Канді.
наший коментар: в кожному разі цінний природній екземпляр, тим більше, враховуючи творений на свіжому повітрі апетит і вижившу у віках звичку святкувати Різдво тощо.

Іір’ова – самоназва людей-котів, штучної раси, котру вивели адепти Нечистого; дослівно значить “Діти Нічного Вітру”. Населяють великі прерії; неперевершені мисливці і воїни, відрізняються фантастичною реакцією. Провадять нічний спосіб життя.
наший коментар: видертий, як у випадку з іншими міфологічними расами літературний образ, відомий з того ж Лавкрафта, Берроуза, африканських “людей-леопардів”. І знову, даруйте за примітивізм, свідомий своєї місії, не Фармер, хоча місцями досить близько прогулюється фрейдистський (не зоофілічний) мотив.

Кау – свійська тварина, використовувана для сільськогосподарських робіт і верхової їзди в районах, що лежать південніше Внутрішнього моря (типу вола в сучасній Кореї). Великий бик; вочевидь, майже не змінившийся з давніх часів нащадок домашньої рогатої худоби.
наший коментар: з нього користали за 7-тисяч років до нашої ери, чому йому зникати через 7-тисяч після неї, себто ери, років?

Лемут – термін, котрим означують тварину або іншу негуманоїдну істоту з людським розумом. Котре служить нечистому. Ведмедя Горма і Народ Греблі ніколи не рахували лемутами. Лемут значить мутант, котрий не здатний вижити у природніх умовах, а також не може відтворюватися. За часів Ієро сенс цього поняття був істотно зміненим і мав на увазі істоту, ворожу нормальним людям і життю у всіх його проявах.
наший коментар: небожественні творіння, лемути нагадують метеликів-одноденок, гомунункулів-переростків, з образів (чи образин?) котрих змальовані їхні літературні портрети.

Лорс – головна верхова тварина Канди. Вперше було виведено в Республіці Метс. Лорс – дуже крупний різновид сучасного кнадського лося, володіє початками інтелекту. Використовується при розробці землі і в кавалерії.
наший коментар: до них їздили лише на конях, слонах, різних буйволах і віслюках. Одомашнити лося і знову-таки, на пару десятків тисяч років не просто пізніше – вже на іншому кільці метафізичного змія на ім’я еволюція – разом із тим оригінальний, проте цілком вірогідний варіант, за попередньої умови-поправки, адже не факт, що до того як Перунові стріли покарають людство, лосі збережуться як вид.

Лоун – неймовірно величезна нелітаюча птиця, знайдена у віддалених районах Внутрішнього моря. Харчується рибою. Не дивлячись на те, що лоун досить полохливий, у нього мало ворогів, оскільки її довжина близько 80 футів (24 метри) і відповідна до них вага. Зустрічаються лоуни вкрай рідко, в той же час часті гості легенд.
наший коментар: скільки заважить така різдвяна індичка? 30-метровий кит тягне на 130-150 тон, уявімо птаху, з дещо меншою вагою? Унікально, як і природні (вони ж божественні) мотиви, що покликали до життя цю мутацію.

Люди – жаби – лемути-амфібії, заселивші Забуті міста на узбережжі Внутрішнього моря.
наший коментар: “типовий Лавкрафт”, з його підводними містами, мешканці котрих “діти Дагона” – “глибоководні”, такі самі люде-амфібії. Калька, та й годі. Аналогічний приклад  - “синьошкірі” “діти Лірра” із “Королеви відьм Лохленна” (профанація на кельтську тематику), одним словом, відомий сюжет.

Люди – щури – величезні, величиною з людину щури. Один з найбільш скажених видів лемутів, часто використовується нечистим у якості воїнів. Вірогідно, дійсна мутація щура, на котру вони подібні всім, окрім розмірів і мозку.
наший коментар: люди ніколи не кохалися на щурах, як властиво і рептиліях. Криптозоологічні форми, знайшовші відображення в міфологічних архетипах по тому оселилися в сучасних літературо-фантастичних сюжетах і трансформацією реальних страхів.

Народ греблі – водні тварини, результат мутації бобрів. Розміром переважають людину, крім того мають дуже високий рівень інтелекту. Живуть у штучних озерах на території Республіки Метс; знаходяться під охороною положення про про обопільну толерантність.
наший коментар: на відміну від жаб, крокодилів там і щурів бобри завше користувалися, як мінімум, пошаною, причина котрої – розвинені передні кінцівки і здатність виконувати нескладні і водночас притаманні лише людям операції.

Мешканець туману – таємниче злостиве створіння, мешканець Пайлуда; харчується телепатичною енергією своїх жертв. Навіть чаклуни Нечистого бояться цього ментального упиря.
наший коментар: міфічний напівбог антропоморфного походження, принаймні, у найбільш загальних рисах. Жодних додаткових відомостей Ланьє і роздуми Ієро нам не дають, менше з тим, не падатимемо до прірви досужих вимислів.

Олень смерті – чудовисько-мутант, чий ареал Пустелі Смерті. Володіє неймовірної живучістю, дуже сильний, м’ясоїдний хижак. Свою назву отримав через, розміщені на морді і схожі на оленячі роги, шипи.
наший коментар: в книзі “олень” середнє між комодським вараном і молохом, що знову-таки зусім не фантастика, адже здатність до гігантоманії плазуни продемонстрували ще за часів динозаврів.

Отр – величезна морська тварина, водиться у Внутрішньому морі та інших водоймах; результат мутації тюленів. На нього полюють з гарпуном, так само, як колись на китів.
наший коментар: на жаль, разом із розмірами не міняється смак їхнього м’яса, а відтак і доля, в загальноісторичному процесі. Уявіть, наскільки легше жиє популяція, не цікава для людства, з огляду на свої характерисики: смакові, спортивні, естетські тощо. Мало хто знає, що ще не так давно два види тюленів мешкали на узбережжі Чорномого моря, причому практично ендеміки. Де ти наша екологічна старина і втрачена природня ніша, суть Едемський сад, з його збиральництвом, замість богопротивної перетворювальної діяльності?

Парз – крупна травоїдна тварина з чотирма бивнями. Живе у південних лісах, досягає 12 футів (3,60 м) у висоту. Предок невідомий.
наший коментар: відтак і нам нема чого сказати.

Пси скорботи – велетенські пси розміром з крупного поні. Використовуються в загонах Нечистого в якості коней для Волохатих Ревунів. Дуже сильні.
наший коментар: також банальний, здертий, як шкіра їх останнього європейського предка (із 30 підвидів тамтешніх вовків лише кілька збереглися в зоопарках) мотив, в основі котрого осідлані чаклунами вовкулаки: від Толкіна до зулусів Чаки і нижче, в глиб віків і ритуалізованих, насправді ініціазуючих  жахіть.

Снапер – величезна хижа черепаха розміром з легковий автомобіль. Нападає на крупних тварин у воді.
наший коментар: недалеке від істини твердження, дивлячись на сучасний розмір кількох крупних видів.

Фрог – жабоподібний монстр, мешкає в болотах Пайлуда.
наший коментар: а хто ще, крім величезних жаб має жити у величезних калюжах, сукупність котрих автор називає болотами Пайлуда?

Хоппери – домашні їздові тварини, нагадують здоровенних кролів або кенгуру, котрих розводять у Південних Королівствах. Сила і швидкість хопперів дозволяє користати з них у якості скакунів для армії Д’Алві.
наший коментар: також обридлий варіант наїздників на різного роду стрибунах, в першу чергу подібних до кенгуру. Певен, що в минулому були реальні спроби використовувати кенгуру саме в такій якості.

“Соціальні, статусні, релігійні групи”

Кандіанська універсальна церква – державна релігія Метсіанської Республіки і Союза Атві. Створена в результаті злиття найбільш розповсюджених напрямків протестантської церкви і католицизма.
наший коментар: здійснений провидінням екуменічний чин - через 7 тис. років після народження Христа. Чекаймо, друзі, і більшості воздасться.

Кіллмен – виключно досвідчений воїн Республіки Метс, прекрасно фізично тренований, пройшовший тривале навчання військовому мистецтву у спеціальній академії в Саскі, володіє всіма доступними видами зброї.
наший коментар: парадоксальне по відношенню до священника визначення. Разом із відсутністю целібату, вживанням наркотичних речовин і гаданням створює напівязичницький образ. Втім, хрестоносці також не були святими.

Нечистий – загальний термін, котрим означують як диявола, так і Темне Братство зі всіма його служками і спільниками – як і властиво всі ті форми життя, мета котрих знищення нормальних людей і руйнування законів природи суспільства.
наший коментар: потужний ментальний мозок, Світове Зло і, можливо причина першої Смерті, ареал існування – за лаштунками фактів, себто у контексті і за океаном, на території Землі Обітованої. У підсумку – головна ціль Ієро.

Пер – скорочене від “патер” (отець). Титул священника Кандіанської Універсальної Церкви.
наший коментар: переживша патерів латинська калька, один із кількох свідчень того, що лінгвістичні ньюанси грають не останню роль у поступовому розгортанні справжньої традиції.

Пам’ятаюча – самка іі’рова, голова прайда, завдання котрої берегти історію племені.
наший коментар: раннє родове суспільство з його терпким феміністичним матріархатом.

Протестани – протестанти, остання секта в Канді, приєдналася до Універсальної Церкви біля двох тисяч років тому.
наший коментар: шо не кажи, а екуменізм – це природня реакція хворого тіла апостольської церкви. Втім, зараз все зовсім навпаки, позаяк різниця лише у бізнес-схемах (крім, можливо, старообрядців-безпоповців).

Варта кордону – армія або індивіди котрі складають збройні сили Республіки Метс. Союз Атві має аналогічні формування. В Метсіанській республіці є 16 легіонів, тобто повністю автономних військових частин. Дрібніші підрозділи легіону – зграя і рій (еквіваленти батальйона і роти).
наший коментар: чимось нагадує УПА, якщо проаналізувати  структуру, там теж були “рої” (див. “Українська партизанка”).

Темне братство – самоназва спілки Майстрів Нечистого.
наший коментар: (див. вище)

Елівенери – Братство Одинадцятої Заповіді (“не знищуй Землі і всякого життя на ній”). Гурт вчених, здебільшого екологів і соціологів, сформований відразу після Смерті з метою зберегти людську культуру і знання, проповідують любов до всього живого.
наший коментар: заради них варто прочитати обидва томи. “Глибинна екологія” на практиці, але для цього людству треба буде померти у всеочищувальному атомному вогні. Більше не коментуватиму нічого.

“мови, артефакти, події, інше”

Батві – торговий жаргон, штучна мова, використовується в областях, котрі межують з Внутрішнім морем.
наший коментар: шось типу русонорга й інших шикарних транскультурних явищ.

Вітер смерті – порох, котрий готують спеціально навчені самки іір’ова – викликає панічний жах.
наший коментар: паніка, як наслідок використання біологічної зброї занадто альтруїстичний і безболісний варіант. Всі встали, пішли і померли. Жодного насильства і його наслідків -  жалів.

Захисник – прилад, котрий розробило Темне Братство; створює штучний ментальний бар’єр, захищаючий розум свого носія.
наший коментар: цикл документальних науково-популярних фільмів по СТБ, “Тонісу” й “Новому” вказує на використання подібних в арсеналі сучасних спецслужб, президентами тощо.

Лукінага – відома в Аббатствах наркотична речовина. Використовується священниками для підсилення духовних позицій, під час налагодження мисленого контакту. В малих дозах діє як снодійне.
наший коментар: інколи Ієро нагадує накуреного вудуїста з костями у правій, і напівпридушеною куркою у лівій, руках. В кожному разі двигатися і гадати (див. нижче) наші у всьому прогресивні попи ще не навчилися.

Метатель – карабін, котрий заряджається з дула. Вогнепальна зброя в Республіці Метс, дуже рідкісна і коштовна.
наший коментар: мушкети, трапери, колоніальні деривації тощо – звідки у післяатомній Канаді зброя куперівських піонерів? Результат нової технічної хвилі? Звідки порох, чому рідкісна? Питань більше, ніж під час перегляду “Горянина”.

Сорок символів – мініатюрні фігурки-символи, вирізані з чорного дерева, за допомогою них пройшовший навчання священник може передбачати майбутнє. При тому задіюють магічний кристал, завданння котрого – транс.
наший коментар: сьогодні гадаючий на будь-чому священник, явище, як мінімум, дивне, для будь-якої християнської конфесії. В майбутньому він не соромитиметься власних здібностей, як видно із повісті, не зложиватиме алкоголем, не хворітиме на педофілію і цілком адекватно трактуватиме святе вчення, згідно людських, а не інституційних потреб. Принаймні, сподіватися на це можна. Або треба.

The end.

спец. для “Бриколяж web-log”

Залишити коментар