Bricolage NL  
 

Анархізм і прапор Конфедерації

Проул Кет

Шлях від Південної Спадщини до Визвольного Соціалізму. Якщо Ви упевнені в тому, що прапор Конфедерації — расистський символ — цей текст не для Вас. Ми обов’язково протистоятимемо Вам на вулицях. У протилежному разі, тобто тоді, коли Ви — не расист і Конфедеративний прапор асоціюєте з повстанням проти уряду, начальства, пихатих лібералів-янкі, або просто не сприймаєте сучасного суспільства, тоді цей текст, поза сумнівом, саме для Вас.

Особливо якщо Ви трудівник і корінний житель Півдня, для котрого Хрест Святого Андрія символізує Ваший особистий протест проти розповсюдження масової культури, макдольнизації суспільства і уніфікації місцевих національних культур, тільки тоді Ви зможете сприйняти цей невеликий екскурс від оцінки південних цінностей до їх порівняння з анархічними ідеалами.

Коли я був дитиною, на мене впливали школа, телебачення, церква і мої батьки, у цій же послідовності. Всі вони казали, яким саме я маю бути, що повинен робити і що відчувати у певний момент. Я мав любити і підкорятися Богові, котрий не потрудився познайомитися зі мною, в цьому руслі я любив і слухався батька нашого сімейства, також не мавшого для мене часу. Ми мали поважати батьків і вчителів, а для тих, у кого були якісь сумніви, існував полісмен, готовий прийти і довести Вам свою правоту.

Я, принаймні, мав телевізор. Містер TV був моїм товаришем і другом по нещастю перед лицем всіх, хто був наділений владними повноваженнями.

Містер TV був найкрутішим хлопом на районі, тим, хто відав про всі соціальні пастки у школі і був остаточним арбітром у питанні «що класно», а що — «лажа».

Разом із тим була ціла проблема, суть котрої лежала у брехні, і я знав про неї (або, принаймні, був достатньо дорослим для того, аби вважати, що я знаю). Це усвідомлення того, що насправді церква нічого не пропонує. Можливо то було і нелогічно, проте підказувало мені, що коли я буду гарним службовцем, у підсумку, після моєї смерті невідомий дядя на небесах нагородить мене (не певен, що очевидна неправдоподібність даної точки зору вимагає якихось коментарів).

Школа з її спортивними програмами твердила, що відкрила у мені тягу до таємниць всесвіту і радощів великого мистецтва, а насправді готувала мене до ролі гвинтика у великій корпоративній машині. І навіть батьки були зрабовані настільки, що могли лише підтримувати цю корпоративну релігію.

Навіть мій найкращий товариш — телебачення, і той виступив проти мене. Він почав стверджувати, що у разі, коли я білий мешканець Півдня, власне тоді і властиво я винуватець усіх расових проблем людства. Виходячи із цього, я, маленький білий південний хлопчик відповідав за грецьке рабовласництво і «бостонські бунти», за гвалт у Нанкіні і Голокост, а відтак і всі расові проблеми можна було класти мені на поріг. Батьки і церква наповнили мене цим по вінця, цим іраціональним відчуттям провини настільки, що я вже був готовий повірити, але у підсумку це лише додало.

Таким чином я взяв пляшку бурбона, вивісив у вікні прапор Конфедерації і попрохав світ поцілувати мене у дупу. Так я перепросив за своє народження.

А правильний висновок ось який: американські корпоративні титани, себто ті, хто керують телебаченням, газетами і шкільними підручниками з граматики все, що суть південне ототожнили з расистським, аби заплутати проблему і ухилитися від виконання власних обов’язків. У їхньому варіанті рабство — це типовий південний винахід, а не елемент репресивної білої / англо-саксонської системи (котра, так сталося, найгірший свій прояв віднайшла на бавовняних полях південних штатів у 1800-х).

Фарбуючи рабство і расизм, СЕОТ зуміла відхилити увагу від тієї расистської спадщини, котра залишається на разі. Спочатку вони брехливо натякають на те, що расизм є явищем виключно південним, потім правильно додають — расова ситуація на Півдні має відображення по всій країні і, насамкінець, оголошують, ніби проблему вирішено.

Звичайно, цей ефект під’юджує таку реакційну дурню, якою є звинувачення у дискримінації.

Насправді ніщо не може бути настільки віддаленим від правди. Проблема панування білої меншості у Штатах є далеко не вирішеною. По всій країні поліцаї переслідують і б’ють людей із іншим кольором шкіри, в той час як національні в’язниці переповнені відмовившимися від мертвої товарної системи і великого американського ринку праці, чорношкірими. В 1850-х більшість чорношкірих підкорялася батогам і ланцюгам, і лише маленька частина була відносно вільною. Сьогодні більшість «кольорових» бідні або сидять у буцигарні, тоді як невелика їх частина відноситься до середнього класу, котрий трохи змінився — іншими стали засоби експлуатації.

Факти, котрі говорять про те, що расизм — це південний міт, є не зовсім прозорими. Чорношкірі, латиноамериканці і, меншою мірою — білий південний робітничий клас заражені цим мітом.

Прийшов час знайти дійсного винуватця у американській бідності і расизмі, там, де він справді є — на порозі бізнес-класа і американському прапорі (як і на інших Англо-націоналістичних), котрі забезпечують діловий клас допомогою і комфортом.

Ви кажете, що прапор Конфедерації — расистський, але позбавтеся цієї дурні і приєднуйтеся до анархічного руху, оскільки ми збираємось боротись, перемогти і замінити расистське, класове і патріархальне суспільство з його нудними політичними промовами, релігійними забобонами, банальним комерційним гіпнозом і державною релігією — патріотизмом.

Ми — мешканці нового техно-корпоративного століття і наша мета замінити комерційну діяльність, уряд і церкву спільнотами вільних і рівних, в котрих усі житимуть у мирі з природою і один одним.

Приєднуйтеся до нас, позаяк ми збираємося будувати новий світ, в котрому чоловік, жінка і дитина розуміються у якості частини всього людства, замість конкурента у грошовому, статевому і владному відношеннях.

Приєднуйтесь. Ми будуватимемо світ, заснований на диференціації і взаємоповазі, в котрому поважатимуться місцеві (позитивні по відношенню до людської гідності), особливості.

Приєднуйтесь, і пишатиметеся тим, що Ви — людина, спільнотою у котрій Ви мешкаєте і планетою, на якій живете.

Смерть Макдональдсу, Уолмарту, ADM та іншим корпораціям!

Піднімайтеся разом із сусідами!

адаптований переклад у дещо скороченому варіанті: тов. Мазепа, red and brown, спец. для «Бриколяж web-log»

Залишити коментар