Bricolage NL  
 

Маніфест крипто-анархізму

Тім Мей

У сучасному світі цей спектр присутній, це крипто-анархічний спектр. Ком’ютерні технології знаходяться на межі, коли вони зможуть забезпечити здатність індивідів і груп зв’язуватися і взаємодіяти між собою повністю анонімно. Двоє суб’єктів можуть обмінюватися повідомленнями, мати бізнес, заключати електронні контракти коли завгодно, при тому не знаючи Справжнього Імені або юридичного статуса іншого. Мережеві взаємодії не відслідковуватимуться, оскільки обмін пакетами та використання зашифрованих протоколів виступатимуть майже повною гарантією проти втручання. Що стосується ділових стосунків, відмітимо, що часто репутація важливіша, аніж навіть сьогоднішня оцінка кредита. Ці події повністю міняють природу урядового регулювання, здатність обкладати податками і керувати економічними операціями, здатність зберігати інформаційну таємницю, а також міняють природу довіри та репутації.

Технологічне підгрунтя для цієї революції (а вона буде ще соціальною та економічною) — існувала в теоретичних розробках минулого століття. Це методи, котрі грунтувалися на шифруванні відкритим ключем, різноманітних протоколах програмного забезпечення для взаємодії, аутенсифікації та перевірки. Фокус наводився на різноманітних академічних конференціях у Європі та Америці і моніторингах, котрі проводило Агенство Національної Безпеки. Але лише нещодавно ком’ютерні мережі і персональні комп’ютери досягли потрібної для фізичного здійснення цих ідей швидкості. А наступні десять років додадуть тієї швидкості, котра буде потрібна для втілення економічних ідей і по суті — стане необмеженою. Швидкодіючі мережі, ISDN, захист від невмілого користування, смарт-карти, супутники, персональні комп’ютери з міліоном команд за секунду, шифрувальні чіпи будуть лише одними із доступних технологічних можливостей.

Поза сумнівом, держава намагатиметься уповільнити або зупинити розвиток цієї технології, мотивуючи це питаннями національної безпеки, можливим використанням технології торгівцями наркотиками і телефонними провайдерами. Крім того, вони побоюються можливості соціальної дезинтеграції. Частина цих побоювань насправді матиме місце: криптоанархія відкриє доступ до національних таємниць і дозволятиме торгувати чимось незаконним або поцупленим. Анонімний комп’ютеризований ринок уможливить становлення навіть такого огидного явища, яким є ринок вбивст і рекет. Різноманітні злочинні та іноземні елементи стануть активними користувачами CryptoNet. Проте це не зупинить розповсюдження криптоанархії.

Так само, як у середні віка технологія друку змінила і зменшила владу середньовічних гільдій і соціальну структуру влади, як таку, подібним чином криптологічні методи змінюватимуть природу корпорацій і можливість урядового втручання в економічні угоди. Об’єднуючися з новоутворюваними інформаційними ринками, криптоанархія формуватиме новий гнучкий ринок, в котрому продаватиметься все, що можливо описати в термінах слів або картинок. Це схоже на примітивний винахід типу колючого дроту, котрий уможливив винайдення огорожі для захисту ранчо та ферм і раз та назавжди змінив поняття землі і прав на неї. Схоже, що невеличке відкриття в області таємної математики діятиме за схожим принципом і буде тими садовими ножицями, котрі демонтують колючий дріт довкола інтелектуальної власності.

Вставайте, адже ви не маєте чого втрачати, окрім парканів з колючого дроту!

Залишити коментар