Автор   Стаття 
Статті Бриколаж  —  Третя Позиція  —  Національний анархізм у питаннях та відповідях
Автор невідомий
Дата публікації 22 лютого 2004 р.
Національний анархізм у питаннях та відповідях

Що таке націонал-анархізм? Це вимагає довгої відповіді. Слова, що описують політичні ідеали, не мають простої відповідності до змісту, як один до одного. Наприклад, „рівність” може означати рівність можливостей, однаковий вихід, рівність перед законом, рівні права, рівність перед богом і т.д.

„Права” можуть бути людськими, моральними, законними і т.д. Jens Christophersen написав цілу книжку, щоб пояснити різницю слова „демократія” в російській та французькій революціях. Майже кожен деспот проголошує себе прихильником „свободи” і важко знайти політика, хто б її не підтримував. В кожному випадку ви маєте гарне слово, але зміст, що його наповнює — різний.

Було б невічливо запропонувати визначення націонал-анархізму на одне речення. В цьому випадку засновник націонал-анархізму Troy Southgate описав його скоріше як „напрямок” ніж як „ідеологію”. Читаючи твори націонал-анархістів все ж можливо визначити певні основні ідеї. В творі „Рішучий розрив з „крайньою правою” ідеологією” були виділені такі основні ідеї націонал-анархізму:

1.Світовий уряд, у вигляді глобальної супердержави, є злом;

2. Імперіалізм і нео-імперіалізм — це зло;

3. Створення маленьких більш-чи-менш незалежних комун та громад є бажаною альтернативою глобалізації, імперіалізму та нео-імперіалізму, світ, збудований з таких комун буде кращим;

4. Традиційні політичні розмежування на правих і лівих є спрощенням і не підходять для сучасного світу;

5. В сучасному високоглобалізованому світі, де існує фактично глобальна супердержава, набагато корисніше розмежування між „Системою” і „ворогами системи”.

6. „Система”, глобалістичний, імперіалістичний та нео-імперіалістичний інститут є злом, якому необхідно протистояти;

7. Утворення союзів між ворогами системи є доброю справою;

Чи ви комуністи?

Ні. Якщо комуністи борються з імперіалізмом, або роблять таку ж справу, що і націонал-комуністи, ми раді співпрацювати з ними. Якщо вони працюють на імперіалізм (як колишній Радянський Союз), або підлаштовуються під Систему (як Китай), або чинять дії, що суперечать принципам національного соціалізму, то ми протистоїмо їм.

Чи ви фашисти?

Ні. Якщо фашисти працюють проти імперіалізму, працюють з нами на одну мету, ми раді співпрацювати з ними. Але якщо вони працюють на імперіалізм (Гітлер і Муссоліні) або співпрацюють з системою (іспанський „фалангістський” режим), то ми опонуємо їм.

Чи спонукаєте ви людей порушувати закон або вчиняти терористичні акти?

Ні. Загалом, ціна протизаконних дій значно вигоди перевищує, що при цьому отримуєш. Сили закону і порядку, особливо в Західному світі, є пильними і мають доступ до технологій протидії. Якщо тобі роблять пропозицію вчинити щось протизаконне, то ця людина або ідіот, або небезпечна, або є провокатором — ворог завжди намагається втягнути тебе у неприємності. Ми не спонукаємо нікого порушувати закон чи вчиняти терористичні акти. З іншого боку, там де існує організований рух опору і повстанці проти імперіалізму , ми радимо придивитися до організації і звернутися до лідера за порадою, які дії тобі робити, а які не слід.

Чи не є це відгалуженням головної націонал-анархістської течії?

Ні. Однією з найкращих рис націонал-анархізму є його прийнятність для різних людей. Якщо ви комуніст, націоналіст, мусульманин, християнин і будь-хто інший, якщо ви приймаєте основні ідеї, такі, як опозиція до про-американського Нового світового порядку, опозиція до глобального уряду однієї супердержави і вірити в світі маленьких незалежних комун, кожна з яких „робить свою справу”, тоді ви приймаєте націонал-анархізм. Це робить його ідеальним для творення союзів. Звичайно, різні націонал-анархісти принесуть з собою різні ідеали та преференції. Це не проблема; це тільки підсилює націонал-анархізм. Деякі Н-А сайти надають місце езотеричним релігіям чи філософським вченням. Ці сайти розглядають інтереси як „периферичні”і концентруються більше на „основних” цінностях та практичних розробках.

Мені подобається ідея. Як можна приєднатися?

Ви не можете. Не існує „організації”, до якої можна приєднатися. І для цього є причини.

Перше, надто багато людей думають, що роблять щось корисне, просто приєднуючись до організації, вони сидять за спинами і чекають, щоб щось трапилось. Ми вважаємо, що це не має сенсу. Якщо ти серйозно хочеш щось зробити, то іди і роби, ніж чекати, доки хтось простягне тобі руку. А якщо несерйозно ставишся до справи, то навіщо нам заважати? Ми підтримуємо дух індивідуальної активності чи тип „вовка- одинака”. Звичайно, інформаційний зв’язок між прихильниками Н-А є важливим. Однак, він не повинен заміняти дух індивідуальної активності, який на цьому етапі є єдиним шляхом досягнення мети. Ці погляди роблять нас дуже непривабливими для крісельних революціонерів, які наповнюють і паралізують більшість радикальних рухів. Іншою перевагою є те, що приваблює розумних, серйозних активістів.

По-друге, організація може легко бути знешкоджена Системою. Платні агенти та інші вороги дуже легко проникають у формальні організації та знищують їх. Інколи вони призводять до розколу між лідерами або між простими членами. Інколи вони перехоплюють листи та електронну пошту організації, так що прихильники організації відчувають себе в ізоляції, або використовують інші тактики, щоб створити організації імідж „непотрібної, такої, що не дає користі”. Інколи вони очолюють організацію і роблять її неефективною. Інколи схиляють прихильників організації до незаконних дій, результатом є ув’язнення або дискредитація членів організації та власне її іміджу. Інколи використовують хабарі. Нашим ворогам набагато важче це зробити, якщо немає формальної організації. Протягом років Система досягла досконалості у руйнуванні організацій, що протистоять їй. Система грає на їх нервах, зриває їх спілкування, повністю заковтує їх. Система буде шокована, якщо не буде формальної організації, на яку можна напасти. Вона не знатиме де почати. Невідомо за ким спостерігати, чиї листи перехоплювати, як продукувати розкол. Її служба безпеки непристосована до нападу та руйнування розпорошених ворогів, які ефективно діють, але не мають центральної контрольно-командної системи. З іншого боку, Система повинна працювати з формальними організаціями, централізувати контрольно-командну систему. Протягом тривалого часу це зробить їх чутливими до дії індивідів, які діють поодинці, але зі спільною метою.

По-третє, весь націонал-анархізм побудований на індивідах і групах, які роблять свою справу, ніж на створенні великої централізованої організації, що буде контролювати їх життя.

Що я можу зробити?

Ви багато можете зробити. Взагалі, відчуття „вовка–одинака” є спонукальним: треба оцінити власну індивідуальну ситуацію, власні ресурси і рівень зобов’язань, що можете на себе взяти, і потім поставити собі прийнятні умови і виробити реалістичну стратегію, не обмежуючи досягнення цих умов рамками часу. Можна також поставити дослід, чи спрацює головна стратегія. Більшість нежиттєздатних стратегій легко руйнуються, тому що вони нереалістичні за наявних умов. Важливо впевнитися, що поставлені умови та стратегія є реалістичними. Крім того можна розглянути і наступне.

По-перше, зробіть власний Web-site. Репродукуйте наявні матеріали на свій сайт (не просто поставте лінки; тому що, якщо цей сайт зламають, то лінки стануть непотрібними; якщо у світі буде мільйон сайтів з подібними матеріалами, що несуть ідеї Н-А, то цим ідеями буде важче опиратися). Переконайте інших зробити так само. Цим шляхом ідеї поширяться по всьому світу, як ефект поширення грибів. По-друге, обговорюйте, відстоюйте та публікуйте Н-А ідеї за будь-якої можливості. Рекламуйте ці ідеї будь-яким способом. Якщо ви навчаєтесь, то напишіть твір з викладенням цих ідей. Якщо займаєтеся політикою, привнесіть ці ідеї в свою роботу. Якщо працюєте в медіа — публікуйте ці ідеї. Якщо ви вчений, то забезпечте поширення цих ідей в своїх наукових роботах та серед колег. Якщо ви артист, письменник, режисер, композитор, то ваші роботи повинні відображати ідеї і дух націонал-анархізму, щоб вони надихали інших.

По-третє, шукайте інші Н-А ресурси в Інтернеті. Ви можете знайти інші ідеї та програми дій. Не лишайте про себе інформацію на сайтах, якщо в цьому немає необхідності.

Врешті-решт, присвятіть своє життя ідеям націонал-анархізму. Віддайтеся цьому всім серцем, щоб надихнути інших. Наше бачення світу маленьких незалежних комун і громад, що живуть разом в мирі — бачення, що різко розходиться з позицією американського нео-імперіалізму. Ми протестуємо проти загарбання всього людства через хабарі, погрози, силове насаджування американських цінностей — неоліберальних цінностей. Ми протестуємо, щоб усе людство підкорялося одному (про-американському) урядові, сповідуючи спільні (американські) цінності та спільну (американську) культуру. Ми протестуємо проти блідої подібності того, що американський імперіалістичний режим хоче поширити на всю планету, і ми вітаємо відмінності людства — відмінності в культурі, расі, думок, вірувань. І ми підтримуємо цю відмінність, спрямовану проти нових імперіалістичних володарів, чий вплив на нас сильнішає з кожною годиною.

Як з вами контактувати?

Ми не спілкуємося електронною поштою. Наша адреса:

Voice of the Resistance

27 Old Gloucester Street

London

England

WC1N 3XX

Ми не розглядаємо наступні листи:

a) Анонімні або з адресою, яку не можна ідентифікувати.

b) Прохання про надання інформації (всю інформацію можна прочитати на сайті).

c) Пропозиції з будь-якими тіньовими схемами. — вони нам не цікаві. Ми маємо власну стратегію.

Яка основна стратегія?

Фаза перша. Публікуйте ідеї. На цей момент Н-А ідеї не є відомими. Ви повинні поширювати ідеї. Це не швидкий процес. Ця фаза може три вати багато років, навіть десятиліть, перед тим, як можна переходити до другої фази. Але навіть пізніше перша фаза — публікація ідей — має безперечно продовжуватися.

Фаза друга. Створення комун або громад. Це можливо втілити тільки коли велика кількість добре підготовлених людей, озброєних необхідними засобами та вміннями, сприймуть ідеї Н-А і вирішать жити разом. Вони створять власну комуну, відокремляться від іншого світу і будуть працювати з максимальним самозабезпеченням та незалежно ні від кого.

Фаза третя. Природній відбір. Успішні комуни стануть привабливим місцем для інших. Люди захочуть до них приєднатися. За умови що оточуючий світ стане ще знедоленішим — хвороби, корупція, поклоніння „американським цінностям”, зроблять життя пересічної людини ще не безпечнішим і не приємнішим — це стане причиною того, що все більше людей захочуть приєднатися до успішних комун. Ці комуни будуть притягати ресурси, вміння дадуть людям щастя і відчуття захищеності. Інші комуни зможуть вивчити досвід більш успішних спільнот, повторювати їх успіхи, все більше поширюючи щастя, відчуття захищеності і різноманітність по усій планеті. Забезпечуючи зрозумілу і ясну політичну альтернативу політиці Нового світового порядку. Комуни, що не зможуть функціонувати, — які неадекватно забезпечені ресурсами, яким бракує людей, особливо людей певної якості, хто володіє корисними навичками, або спільноти, що мають непривабливу ідеологію, ті не зможуть стати новою альтернативою для зовнішнього світу — вони розчиняться в інших або помруть. Інші навчаться на їх помилках, і з часом помилок буде все менше.

Фаза четверта. Новий світ. В той час, як нео-ліберальний світ, створений Америкою та її союзниками, не витримає власних вад, загниє і розпадеться, успішні комуни поширяться по всій планеті і їх спосіб життя стане нормою. Наша політика стане такою привабливою для багатьох людей, що займе місце імперіалізму, глобалізму та нео-лібералізму і стане домінуючою силою в світі.

Цей процес не вимагає, щоб хтось домінував над іншими. Він не вимагає насильницьких революцій. Не вимагає перемоги на виборах. Він вимагає доброї волі чоловіків і жінок для поширення ідей і розбудови майбутнього, цілковито відмовившись від політики Нового світового порядку, нав’язаного Америкою.

переклад Оленки

Догори
Роботи автора

Перейти до статей теми: