Автор   Стаття 
Статті Бриколаж  —  Голос нації  —  Інтерв'ю з Романом, представником СНПУ Харків (оновлена версія)
МЛ "Бриколаж"
Дата публікації 31 серпня 2003 р.
Інтерв'ю з Романом, представником СНПУ Харків (оновлена версія)

Доброго дня, Романе.

Слава Україні!

Коротко, про можливості, про історію появи і становлення Соціал — Національної партії України в Харкові?

Симпатики і члени СНПУ були в Харкові ще на початку 90-х, а зареєстровано міську організацію було в 1999 році. Легалізовано також і „Патріот України”, який провадить активну діяльність по місту.

З якими українськими організаціями у Харкові ви співпрацюєте, в першу чергу?

Поки що в Харкові немає справді дієвої націоналістичної організації, з якою можна було б співпрацювати. „Тризуб” так і не відновився, УНСО — зараз це не та організація з якою можна було б співпрацювати. Після того як вони в році 2001 взяли до себе якогось мулата, ми взагалі втратили до них довіру. Про організації типу МНК, СУМ навіть не буду говорити. Взагалі активності з боку „колег по цеху” не прослідковується.

Що Ви можете сказати про появу в Харкові проросійськи налаштованих націонал — більшовиків і скінхедів? Чи не є їхня питома вага більшою за українське представництво у регіоні?

Вага проросійських елементів у Харкові є незначною. Але сама їх поява для нас є сигналом до дій.

Останнім часом центральне телебачення кілька разів прохопилося про спільні демонстрації СНПУ і НБП (лимоновці) у Харкові, в знак протесту проти анексії Іраку. Наскільки такі чутки є обгрунтованими?

Це є абсолютна нісенітниця.

Яким чином розвиваються стосунки СНПУ Харків і місцевого відділення „Blood and Honour”, адже відомо, що в Києві вони дуже напружені?

Даної структури в Харкові на цей момент вже не існує. Проте, ми в доволі непоганих стосунках з людьми, які входили до цієї організації.

Окремо хотілось би з’ясувати стосунки СНПУ Харків і тих груп проросійських скінів, що видають бюлетні „Страж Руси” і „Молодежь 18”, влаштовують у Харкові концерти „Коловрата” тощо. Чи не програли українці в війні за „другу” столицю нашим північним сусідам?

„Страж Руси” це газетьонка ННП і скіныв там немає. Ніякої війни в Харкові немає, бо проросійські структури є малочисельні. А їх видання спонсоруються виключно з Москви.

Щодо „ Молодь18”, нормальні хлопці, але їх є небагато. Вони не є проросійських поглядів. Те, що вони друкують в своєму журналі інтерв’ю з „Коловратом” нічого не означає.

Не менш важливим є питання появи націонал — більшовиків, тим більше, в рідному місті Е.Лимонова. Чи справді, кількість місцевих націонал — більшовиків є такою, як стверджує офіційний сайт „НБП Украина”?

Ні. Всіх харківських нацболів можна перерахувати на пальцях однієї руки. До того ж, відкрию тобі секрет, що БНП, ННП і „Братство” — це ті самі люди. Просто в них непогане фінансування, яке дає їм змогу друкувати свої газети, мати свій сайт і тим самим створювати міф про те, наче їх тут є багато.

Стосовно акцій прямої дії. Теоретично, з огляду на ідеологічне протистояння і нацболам і проросійській частині скінів, СНПУ Харків, зрештою, як і інші українські праві мали б опиратися організаційній експансії окупантів. Як у вас з цим?

Ми боремося з будь-якими проявами російського шовінізму в Харкові, хоч на сьогоднішній день ці прояви незначні. І навряд чи якомусь виродку вистачить сміливості провести якусь антиукраїнську акцію. Запам’ятай — Харків — українське місто і москальський вплив тут нічим не більший, аніж у Києві.

Свого часу ходило багато оповідок про практику „Бойового гопака”, в межах СНПУ? Чи має це місце у Харкові?

Звичайно, має. Зараз ми реєструємо Федерацію бойового гопаку.

Не менш цікавими були язичницькі, зокрема, РУНВірівські тенденції всередині партії. Наскільки це зачепило СНПУ в Харкові?

В СНПУ представники всіх українських конфесій трактуються як рівноправні члени партії. Нас об’єднує Ідея Нації, а не конфесійна належність.

Не секрет, що українські етнічні території, це не лише Західна Слобожанщина (Харків), але і Східна (Вороніж, Білгород). Як Ви ставитеся до можливості об’єднання цих територій, під українською егідою, в майбутньому? Чи притаманна СНПУ, взагалі, ідеологія українського імперіалізму?

СНПУ прагне об’єднання всіх українських етнічних територій в єдиній державі. І імперіалізму я тут не бачу.

СНПУ — єдина партія на теренах СНД, котра є колективним членом „Євронату” Ле Пена і то, поза сумнівом, велика честь. З якими закордонними правими структурами підтримує стосунки СНПУ Харків?

З багатьма європейськими націоналістичними партіями. Але не напряму, а через центральні органи партії.

Чи є, на Вашу думку, перспективи СНПУ у Харкові, зрусифікованому не лише мовно, але і ментально місті?

Чутки про зросійщення Харкова є надто перебільшеними, тому в СНПУ є всі перспективи. Наведу приклад: на виборах 2002 року ми висували кандидата у Ленінську райраду. Агітація велася суворо українською мовою і з різко націоналістичними гаслами, типу „Україна — українцям”, і т.ін. В результаті за нашого кандидата проголосувало 15% виборців. Тому говорити, що в Харкові у націоналістів немає шансів — абсурдно. Все залежить від людей, які пропагують націоналізм, від того наскільки вони якісні.

Ваші заключні слова.

Насамкінець хотілось би подякувати редакції за надану можливість донести слова харківських націоналістів широкому загалу інтернет-користувачів і запевнити всіх, що у своєму розвиткові націоналізм на сході прогресує у вірному напрямку.Слава Україні!

Героям Слава! Дякуємо за змістовне інтерв’ю.

МЛ "Бриколаж"

Догори
Роботи автора

Перейти до статей теми: